Până la finalul lunii noiembrie, pentru atingerea obiectivelor proiectului CNFIS-FDI-2022-0208 au fost realizate activităţile preconizate, după cum urmează:

A1.1. Au fost încheiate, până la data de 28.11.2022, 13 acorduri de colaborare cu parteneri din România (Bucureşti, Bacău, Miercurea-Ciuc şi Suceava). Printre aceşti parteneri se regăsesc universităţi, centre de cercetare, agenţi economici, asociaţii. Au fost achiziţionate materiale şi consumabile pentru toate centrele de cercetare ale UBc.

A1.2. Au fost propuse, la nivelul UBc, 16 teme ample de cercetare multidisciplinară. Lista temelor poate fi consultată aici.

A1.3. La data de 28.09.2022 a avut loc, la sediul ADR Nord-Est, o şedinţă de lucru la care a participat o delegaţie a UBc. Au fost discutate posibilităţi de colaborare în cercetare şi inovare, la nivel internaţional.

A2.1. Au fost realizate, până la data de 28.11.2022, 13 conferinţe, mese rotunde sau prelegeri cu invitaţi din ţară şi din străinătate. Lista acestor evenimente poate fi consultată aici, în secţiunea Conferinţe invitate.

A2.2. Au fost realizate 24 participări la conferinţe/stagii de cercetare, informare, documentare sau la alte evenimente de interes pentru cercetarea ştiinţifică. Raportul aferent poate fi consultat aici, în secţiunea Participări la conferinţe, stagii de cercetare, sesiuni de informare, întălniri cu partenerii şi colaboratorii. În plus, proiectul a co-finanţat participarea unei delegaţii a UBc la întâlnirea rectorilor instituţiilor de învăţământ superior din consorţiul UP University, compus din: Artevelde University of Applied Sciences, Belgia (coordonator consorţiu), HAN University of Applied Sciences, Olanda, IMC University of Applied Sciences Krems, Austria, OAMK University of Applied Sciences Oulu, Finlanda, Fachhochschule Münster, Germania, University of Vic, Spania şi Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, România. Evenimentul a avut loc în perioada 5-7 octombrie 2022 la IMC University of Applied Sciences Krems şi a vizat atât dezvoltarea aplicaţiei pentru apelul din ianuarie 2023 al European University Initiative, cât şi stabilirae unor colaborări între membrii consorţiului, pe domeniile educaţie, cercetare ştiinţifică, mobilitate pentru studenţi şî personal.

A2.3. Au fost susţinute, cu materiale achiziţionate în cadrul proiectului, 35 de lucrări de licenţă şi de disertaţie la Facultatea de Inginerie. Lista acestora poate fi consultată la https://ubc-concord.ub.ro/index.php/activitati-si-rezultate, în secţiunea Suport pentru studenţi. O disertaţie de la Facultatea de Ştiinţe a fost premiată la Conferința ICDD 2022, de la Sibiu.

A3.1. S-a analizat afilierea cercetătorilor din UBc la diferite socetăţi şi asociaţii ştiinţifice şi profesionale. S-a înregistrat un număr de 56 de afilieri la 34 societăţi internaţionale şi 248 de afilieri la 112 societăţi naţionale. Proiectul a susţinut afilierea UBc la Aurora Alliance CDS Network of Universities, afilierea unui cercetător la European Mathematical Society şi a încă doi cercetători la Societatea Română de Matematică Aplicată şi Industrială ROMAI şi a fost achitată, din proiect, taxa anuală de participare a UBc la Clusterul Regional Inovativ EURONEST ICT.

A3.2. Au fost publicate, cu sprijinul financiar al proiectului: 4 lucrări cotate ISI (dintre care două în zona roşie); 1 articol în volum indexat ISI; 2 articole în volume de conferinţă IEEE; 4 articole cu publicare în volume indexate BDI.

A3.3. În cadrul proiectului a fost publicată o carte: Strategii de educaţie nonformală – aplicaţii pentru învăţământul preşcolar şi primar (la care au participat studenţi de la programul de studii de master Strategii inovative în educaţie) şi se află în curs de publicare materialul didactic Fiziologie vegetală - note de curs și laborator.

A3.4. Broşura de prezentare a UBc, care conţine informaţii privind cercetarea ştiinţifică la UBc (inclusiv temele de cercetare abordate la nivelul centrelor de cercetare) a fost publicată în 85 de exemplare, în limba engleză şi este disponiblilă şi aici.

A4.1. Au fost testate şi perfecţionate în continuare modulele prevăzute pentru aplicaţia „Baza de date a cercetării ştiinţifice la UBc”. Testarea s-a realizat cu participarea a doi studenţi de la programul de master Informatică Aplicată în Ştiinţe şi Tehnologie.

Informaţii specifice proiectelor anterioare, implementate la UBc pe domeniul Dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare în universități, pot fi accesate aici

Proiectul îşi propune, în anul 2023, continuarea activităţilor în diferite direcţii/formate: organizarea unei şcoli de vară la UBc, cu denumirea (provizorie) „Oraşele viitorului. Perspective, modele, soluţii”, care să ofere comunităţii băcăuane o perspectivă asupra rolului cercetării ştiinţifice în rezolvarea problemelor oraşelor; creşterea numărului de colaborări în cercetarea ştiinţifică, atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional; creşterea numărului de rezultate publicate în reviste din fluxul principal de publicaţii.