RAPORT FINAL DE IMPLEMENTARE

 

a proiectului nr. CNFIS-FDI-2022-0208 cu titlul: „Dezvoltarea capacităţii de cercetare a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău prin consolidarea infrastructurii, colaborare şi abordarea unor tematici multidisciplinare” (acronim UBc-ConCoRD)

 (cuantificarea rezultatelor și gradul de atingere a indicatorilor asumați)

 Bugetul total al proiectului UBc-ConCoRD (Domeniul 6): 360.000 lei, din care 200.000 lei finanțare Minister, iar 160.000 lei cofinanțare UBc

 

 

Pentru atingerea obiectivelor proiectului au fost realizate activităţile preconizate, astfel:

Activităţi realizate

A1.1. Au fost încheiate 15 acorduri de colaborare cu parteneri din Bucureşti, Bacău, Miercurea-Ciuc şi Suceava. Printre aceşti parteneri se regăsesc universităţi, centre de cercetare, agenţi economici, asociaţii. Au fost achiziţionate materiale şi consumabile pentru centrele de cercetare.

A1.2. Au fost propuse, la nivelul UBc, 16 teme ample de cercetare multidisciplinară. Lista temelor poate fi consultată aici.

A1.3. La data de 28.09.2022 a avut loc, la sediul ADR Nord-Est, o şedinţă de lucru la care a participat o delegaţie a UBc.

A2.1. Au fost realizate, până la data de 28.11.2022, 13 conferinţe, mese rotunde sau prelegeri. Lista acestor evenimente poate fi consultată aici: https://ubc-concord.ub.ro/index.php/activitati-si-rezultate, în secţiunea Conferinţe invitate.

A2.2. Au fost realizate 24 participări la conferinţe/stagii de cercetare/documentare. Raportul aferent poate fi consultat aici: https://ubc-concord.ub.ro/index.php/activitati-si-rezultate, în secţiunea corespunzătoare. În plus, proiectul a co-finanţat participarea unei delegaţii a UBc la întâlnirea consorţiului UP University.

A2.3. Au fost susţinute 35 de lucrări de licenţă şi de disertaţie. Lista acestora poate fi consultată la https://ubc-concord.ub.ro/index.php/activitati-si-rezultate, în secţiunea Suport pentru studenţi. O disertaţie de la Facultatea de Ştiinţe a fost premiată la Conferința ICDD 2022, Sibiu.

A3.1. S-a înregistrat un număr de 56 de afilieri la 34 societăţi internaţionale şi 248 de afilieri la 112 societăţi naţionale. Proiectul a susţinut afilierea UBc la Aurora Alliance CDS Network of Universities, afilierea unui cercetător la European Mathematical Society şi a încă doi cercetători la Societatea Română de Matematică Aplicată şi Industrială ROMAI şi a fost achitată, din proiect, taxa anuală de participare a UBc la Clusterul Regional Inovativ EURONEST ICT. S-a realizat, la nivelul Prorectoratului pentru programe de cercetare, un raport privind prezenţa cercetătorilor UBc pe diferite platforme.

A3.2. Au fost publicate: 4 lucrări cotate ISI (dintre care două în zona roşie); 1 articol în volum indexat ISI; 2 articole în volume de conferinţă IEEE; 4 articole cu publicare în volume indexate BDI.

A3.3. În cadrul proiectului a fost publicate patru cărţi. La una dintre acestea au participat studenţi de la masterul Strategii inovative în educaţie.

A3.4. Broşura de prezentare a UBc a fost publicată în limba engleză şi este disponiblilă şi la adresa https://ubc-concord.ub.ro/images/DOC/brosura_ubc_2022_FINALA_EN.pdf

A4.1. Au fost testate în continuare modulele prevăzute pentru aplicaţia „Baza de date a cercetării ştiinţifice la UBc”. Testarea s-a realizat cu participarea a doi studenţi de la programul de master Informatică Aplicată în Ştiinţe şi Tehnologie. A fost realizat un raport de mentenanţă şi dezvoltare a funcţionalităţilor aplicaţiei „Baza de date a cercetării ştiinţifice la UBc”.

Pe site-ul proiectului, https://ubc-concord.ub.ro/, se pot accesa informaţiile proiectelor anterioare implementate la UBc pe domeniul Dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare în universități: https://ubc-in-wos.ub.ro/index.php

Indicatorii asumaţi şi îndepliniţi:

R1 (A1.1.): Au fost încheiate 15 acorduri noi. A fost realizată cel puţin o sesiune de achiziţii pentru centrele de cercetare ale fiecăreia dintre cele 5 facultăţi ale UBc.

R2 (A1.2.): Raportul privind identificarea unor teme de cercetare multidisciplinară la nivelul UBc a fost postat pe site-ul proiectului. Au fost alocate două săli pentru un nou Laborator de cercetări multidisciplinare şi au fost achiziţionate diferite echipamente.

R3 (A1.3.): A avut loc  o sesiune de lucru la sediul ADR Nord-Est.

R4 (A2.1.): Au fost realizate 13 prelegeri invitate.

R5 (A2.2.): Au fost realizate 24 participări la diferite evenimente de interes pentru domeniul cercetare.

R6 (A2.3.): Au fost susţinute, cu materiale achiziţionate în proiect, 36 lucrări de licenţă şi disertaţie.

R7 (A3.1.): Au fost realizate 4 noi afilieri (una instituţională şi 3 la nivel individual) şi a fost susţinută din proiect colaborarea UBc cu un cluster regional. A fost realizat raportul privind prezenţa cercetătorilor UBc pe diferite platforme de cercetare.

R8 (A3.2.): Au fost publicate: 4 lucrări cotate ISI (2 în zona roşie); 1 articol în volum indexat ISI; 2 articole în volume de conferinţă IEEE; 4 articole cu publicare în volume indexate BDI.

R9 (A3.3.): Au fost publicate patru cărţi.

R10 (A3.4.): Au fost publicate 85 de exemplare ale broşurii de prezentare a UBc, cu informaţii specifice activităţii de cercetare ştiinţifică.

R11 (A4.1). A fost realizat un raport de mentenanţă şi dezvoltare a funcţionalităţilor aplicaţiei „Baza de date a cercetării ştiinţifice la UBc”.

Acţiuni preconizate (în anul 2023) cu finanţare din veniturii proprii/proiecte/colaborări cu agenţi economici etc.: organizarea unei şcoli de vară la UBc, cu denumirea (provizorie) „Oraşele viitorului. Perspective, modele, soluţii”, care să ofere comunităţii băcăuane o perspectivă asupra rolului cercetării ştiinţifice în rezolvarea problemelor oraşelor; creşterea numărului de colaborări în cercetarea ştiinţifică, atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional; creşterea numărului de rezultate publicate în reviste din fluxul principal de publicaţii ştiinţifice.